Pandemia koronawirusa przewróciła nasze życie niemalże do góry nogami, jednak szybko musieliśmy nauczyć się funkcjonować w tej odmiennej rzeczywistości. Świat biznesu również nie stanął w miejscu, a wręcz przeciwnie – ciągle przybywa nowo zakładanych firm. Dla tych, którzy zastanawiają się nad otwarciem własnej restauracji franczyzy podpowiadamy, dlaczego warto zrobić to nawet w czasach pandemii.
Etat czy własna działalność?
Nie jest tajemnicą, że wiele osób w obliczu pandemii koronawirusa straciło zatrudnienie. Firmy co prawda nie zaczęło masowo zamykać się ani upadać, jednak w znacznym stopniu ograniczono liczbę pracowników w wielu zakładach. Praca na etacie zawsze dawała pewnego rodzaju zabezpieczenie, dziś jednak jest bardzo niepewnym źródłem dochodów.
Nawet zwolnienie osoby zatrudnionej na czas nieokreślony nie jest w dzisiejszych czasach niemożliwe. Dlatego też rozwiązaniem jest własny biznes, w tym na restauracja franczyzowa. To, czy osiągniemy spodziewane dochody, a nasz lokal gastronomiczny rozkręci swoją działalność, zależy przede wszystkim od nas i od naszego podejścia do pracy i do klienta. Pamiętajmy, że życie toczy się dalej, a klienci cały czas chętnie odwiedzają restauracje i zamawiają jedzenie na wynos.
Dlaczego franczyza?
Wydawałoby się, że w czasach pandemii nasz świat nieco spowolni. W rzeczywistości jednak wszyscy w dalszym ciągu pracują i funkcjonują na pełnych obrotach, nie mając wystarczająco dużo czasu na gotowanie. Dlatego wiele osób w dalszym ciągu preferuje jedzenie „na mieście” zamiast w domu. Tymczasem otwierając lokal gastronomiczny warto postawić na franczyzę opartą na sprawdzonej marce, oferującej ulubione przez klientów potrawy.
Dziś dobrym rozwiązaniem jest właśnie restauracja franczyzowa oferująca sushi, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Menu, które możemy zaproponować naszym klientom wcale nie musi być skomplikowane – dania z oferty Sushi World możemy dowolnie komponować oraz uprościć menu tak, aby było ono możliwe do zrealizowania nawet dla osób stawiających pierwsze kroki w gastronomii.
Gastronomia? Tak, ale mądrze
W czasie pandemii warto postawić na działalność, która bez względu na warunki panujące w kraju, będzie cieszyła się zainteresowaniem społeczeństwa. Do tego rodzaju działalności należy właśnie gastronomia, jednak należy zabrać się za nią w sposób przemyślany i mądry, dostosowany do dzisiejszych realiów. Dobrym rozwiązaniem jest więc model take away, czyli oferowanie jedzenia na wynos oraz w dostawie. Ze względów bezpieczeństwa model ten cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród klientów, ale i właścicieli i pracowników restauracji. Zamawiając jedzenie na wynos do minimum ograniczone zostają kontakty z obsługą lokalu gastronomicznego, co znacznie zmniejsza ryzyko zarażenia się wirusem. Klienci chętnie korzystają więc z opcji spożywania zamówionych posiłków w domu, gdzie czują się bezpiecznie.
Sami również nie jesteśmy tak narażeni na zachorowanie, jak w przypadku, gdy tłum ludzi przebywa w zamkniętym pomieszczeniu restauracji. Co więcej, nie wiemy dziś, jak będzie wyglądała sytuacja w gastronomii za kilka tygodni bądź miesięcy. Być może rząd powróci do pomysłu, aby zabronić klientom restauracji spożywać posiłki na miejscu. Jedno zaś jest pewne – bez względu na dalszy rozwój pandemii klienci chętnie będą zamawiać jedzenie do domu, dlatego też model usługowy take away będzie się cieszył dużą popularnością.
Prowadzenie lokalu gastronomicznego w formie franczyzy to doskonały pomysł na biznes w czasach pandemii. Wbrew pozorom ludzie nadal chętnie jedzą potrawy z restauracji, tyle że dziś odbywa się to w domowym zaciszu. Dlatego też otwierając restaurację dobrze zdecydować się na usługi take away, czyli jedzenie na zamówienie bądź w dostawie, dla wygody klienta i bezpieczeństwa wszystkich.