Czy musisz być po szkole gastronomicznej, aby prowadzić franczyzę sushi?

Prowadzenie biznesu w jakiejkolwiek formie wymag dużej determinacji i poświęcenia sporej ilości czasu. Niemniej jednak często nie jest wymagana szeroka, specjalistyczna wiedza w danej dziedzinie, aby móc odnieść sukces. Tak właśnie jest w przypadku prowadzenia lokalu gastronomicznego na zasadach franczyzy z sushi. 

Co daje wykształcenie gastronomiczne?

Każdy, kto skończył jakąkolwiek szkołę specjalizacyjną bądź zakończył naukę na uczelni wyższej doskonale wie, że nawet bieżąca nauka i osiąganie wysokich wyników nie przynoszą takich efektów, jak praktyka. Tej jednak ciągle jest zbyt mało w programach nauczania, a ta która jest nimi przewidziana, zwykle odbywa się w sposób pobłażliwy dla ucznia, przez co niewiele jest on się w stanie nauczyć.

To samo dotyczy gastronomii. Ze szkoły tego rodzaju z pewnością wychodzą dobrzy kucharze i specjaliści w dziedzinie sztuki kulinarnej. Niemniej jednak sporo osób kończących tego rodzaju szkołę nie zamierza pójść dalej w kierunku gastronomii. Wynika to z faktu, że program przewidziany dla szkół gastronomicznych jest bardzo ogólny i trudno wyspecjalizować się w danej dziedzinie kulinarnej bez specjalistycznych kursów. Tymczasem aby w takowych uczestniczyć wcale nie trzeba mieć ukończonej szkoły gastronomicznej – wystarczy pasja, ogromne chęci i zaangażowanie, aby stać się ekspertem w danej dziedzinie.

Franczyza sushi bez szkoły gastronomicznej

Szkoła gastronomiczna daje więc pewne tło i podkładkę do dalszej nauki, jednak bez jej ukończenia również można zostać świetnym kucharzem, w szczególności gdy chcemy specjalizować się w tak specyficznej sztuce przyrządzania sushi. Wbrew pozorom nie jest to trudne, jednak należy wykazać się otwartością na nową wiedzę i nowe doświadczenia.

Otwarcie lokalu gastronomicznego na zasadach franczyzy z sushi to bardzo dobry pomysł na własny biznes dla osób, które są ciekawe świata i mają zapał do pracy. Większość potencjalnych franczyzobiorców może poczuć się nieco przestraszona faktem, iż nie posiadają oni wystarczającej wiedzy na temat sushi. Tymczasem propozycja Sushi World na własny lokal franczyzowy skierowana jest również do osób bez doświadczenia ani wykształcenia gastronomicznego. Oferta opiera się bowiem na możliwości dostosowania menu do danego lokalu i preferencji franczyzobiorcy. Co istotne, menu może zostać uproszczone w taki sposób, aby właściciel był w stanie poradzić sobie z zapewnieniem potraw na najwyższym poziomie.

Praktyka – nasz sprzymierzeniec

Z czasem można oczywiście poszerzyć ofertę menu, gdy franczyzobiorca dojdzie do wniosku, że podstawowe dania to za mało dla jego lokalu. Wszystko przychodzi bowiem wraz z praktyką – chęć rozwoju i oferowania klientom jeszcze lepszych i bardziej skomplikowanych dań z pewnością pojawi się z czasem. Sztuki przyrządzania sushi jest się bowiem w stanie nauczyć niemal każdy, jednak do tego potrzebna jest chęć i spore zaangażowanie. Co ważne, doskonałe umiejętności i możliwości poszerzania swojej wiedzy przychodzą z praktyką, czyli z czasem. Warto więc postawić na franczyzę sushi Sushi World, dzięki czemu spotkamy się ze zrozumieniem i wsparciem w początkach działalności. Dodatkowo warto mieć na uwadze, że

Sushi World oferuje głównie rozwiązania oparte na modelu usługowym take away, co jest bardzo korzystne w obecnych czasach.

Klienci mogą zamówić jedzenie w dostawie bądź na wynos, dlatego jesteśmy w stanie prowadzić lokal gastronomiczny w niemal każdej sytuacji.

Osoby marzące o własnej restauracji franczyzowej sushi nie powinny bać się tematu, nawet gdy nie mają przygotowania teoretycznego nie będąc po szkole gastronomicznej. Wiedzę można zawsze uzupełnić, natomiast najważniejsze jest odpowiednie podejście do pracy, zaangażowanie i chęć zgłębiania tajników przyrządzania sushi we własnym lokalu gastronomicznym.

Log In