Franczyza jest jednym z najszybszych i najbezpieczniejszych sposobów na rozpoczęcie działalności restauracyjnej w różnych miastach i krajach. Dla początkującego przedsiębiorcy jest to niepowtarzalna okazja, aby rozpocząć biznes od podstaw, czerpać z praktycznych doświadczeń dobrze prosperującego przedsiębiorstwa i nie zbankrutować, dla doświadczonego biznesmena jest to bezpieczna inwestycja. Chcesz prowadzić własną restaurację? Czuj się bezpiecznie w modelu franczyzowym.
Franczyza staje się coraz popularniejsza
Franchising można zaliczyć do 20 najbardziej obiecujących dziedzin biznesu. Według badania przeprowadzonego w 2021 roku ponad 550 firm w Polsce oferuje franczyzę, a ponad połowa z nich to znane marki. Zainteresowanie rozpoczęciem działalności franczyzowej rośnie z każdym rokiem: w 2020 roku około 30% restauracji w Polsce uruchomiło nowy projekt, natomiast w 2021 po pandemii Covid-19 roku liczba ta spadła do 17%. Systematycznie rośnie liczba franczyz gastronomicznych – około 40% wszystkich ofert na rynku. Szczególnie dobrze radzą sobie firmy specjalizujące się w fast-foodach i street-foodach. Dlatego obszar restauracyjny jest najbardziej perspektywiczny spośród wszystkich formatów franczyzy.
Zalety franczyzy restauracyjnej
Gotowy na otwarcie własnej restauracji? Możesz rozważać rozpoczęcie własnego biznesu restauracyjnego poprzez zakup franczyzy. Opcja ta ma wiele zalet! Franczyza może kosztować Cię więcej niż stworzenie własnej marki restauracji, ale lokal franczyzowy jest już sprawdzonym modelem biznesowym. Jest to funkcjonujący biznes, który już teraz przynosi komuś zyski. A to może przynieść Ci zyski.
Ogromnym ułatwieniem dla młodych przedsiębiorców jest także możliwość korzystania z wiedzy franczyzodawcy. Posiadanie i prowadzenie własnej firmy nie jest tak łatwe, jak mogłoby się początkowo wydawać, a wsparcie doświadczonego specjalisty w tej dziedzinie może być nieocenione. Dzięki przekazanemu know-how franczyza może odnieść większe sukcesy już na samym początku działalności, a sam rozwój jest nieporównywalnie szybszy niż w przypadku zakładania firmy od zera.
Dlaczego franczyza w gastronomii to najbezpieczniejszy model biznesowy?
Franczyza to sposób dla ostrożnych biznesmenów, którzy nie chcą ryzykować swoich inwestycji w ciemno. Widać to przede wszystkim w branży gastronomicznej – dane pokazują, że około dziewięć na dziesięć nowych restauracji z różnych powodów przestaje istnieć po roku. W tym samym okresie dziewięć na dziesięć franczyz odniosło sukces.
Franchising w to koncepcja win-win. Model, który pozwala połączyć moje doświadczenie, profesjonalizm zespołu, wiedzę, niuanse logistyczne z energią przedsiębiorcy, finansami i wyborem lokalizacji, którego dokonuje franczyzobiorca. Franczyza gastronomii to najbezpieczniejszy model biznesowy! Biznes restauracyjny jest słusznie uważany za jeden z najbardziej dochodowych przy jednoczesnym małym nakładzie finansowym. Dlatego przedsiębiorca jest pewien, że franczyza jest najszybszym i najbardziej prawidłowym sposobem na rozwój biznesu.
ABC restauracji franczyzowej
Chcesz prowadzić własną restaurację? Oprócz wsparcia franczyzodawcy na starcie, młody przedsiębiorca otrzymuje doświadczonego partnera biznesowego oraz sprawdzony model biznesowy z zalecanymi instrukcjami prowadzenia działalności. Stale prowadzimy system szkoleń, audytów i certyfikacji pracowników, pomagamy w reklamie i komunikacji marketingowej. Bardzo ważne jest, aby utrzymywać bliski kontakt z klientami, dzielić się doświadczeniami z udanego biznesu franczyzowego i próbować wprowadzać swoje placówki na rynki międzynarodowe.
Chcesz prowadzić własną restaurację? Jak pokazuje praktyka, jeśli jesteś restauratorem i masz naprawdę ciekawy format, ktoś na pewno go kupi. A jeśli chcesz mieć swój własny biznes, ale nie wiesz od czego zacząć lub nie jesteś pewien wyjątkowości własnego pomysł, skorzystaj z różnego rodzaju forum i targów wsparcia dla biznesu