Model usługowy take away, czyli jedzenie na wynos, jest wykorzystywany w gastronomii już od dawna, jednak dopiero w ostatnim czasie zyskał ogromną popularność. Szacuje się, że w przyszłości niemal wszystkie restauracje i bary gastronomiczne będą oferowały swoim klientom możliwość odbioru jedzenia bądź zamówienia go w dostawie. Dlaczego take away staje się tak istotne w gastronomii?
Wygoda dla klientów
Klienci bardzo cenią sobie możliwość zamówienia jedzenia w restauracji i odbioru go w ustalonym czasie. Wynika to głównie z faktu, że żyjemy w czasach pełnych pośpiechu, gdzie nie często nie mamy możliwości spokojnego zjedzenia obiadu czy kolacji w restauracji. Pracownicy bardzo często zamawiają jedzenie, które po odebraniu mogą spożyć w miejscu pracy, tak aby nie tracić cennego czasu na wypełnianie swoich obowiązków. Dodatkowo klienci pokochali model take away za to, że w długie, chłodne, zimowe wieczory mogą cieszyć się ciepłym i pysznym jedzeniem oglądając ulubiony film czy serial. Jest to więc przede wszystkim wygoda – zarówno dla pracowników, jak i rodzin z małymi dziećmi czy też par.
Ograniczenie kosztów
Model usługowy take away może pomóc w ograniczeniu kosztów prowadzenia lokalu gastronomicznego. Decydując się serwować wyłącznie jedzenie na wynos, możemy przeznaczyć na działalność gospodarczą znacznie mniejszy lokal, niż w przypadku, gdy serwujemy potrawy na miejscu. Przy rozwiązaniu mieszanym lokal powinien być nieco większy, jednak wciąż można poprzestać na 2-3 stolikach i kilku krzesłach.
Dla właściciela takie działanie znacznie ogranicza koszty wynajmu i wyposażenia lokalu gastronomicznego. Jest to w szczególności istotne na początku prowadzenia działalności, kiedy jeszcze nie osiągamy znacznych przychodów, natomiast musimy ponieść pewne niezbędne koszty. Oferowanie klientom jedzenia na wynos może również ograniczyć koszty wynagrodzeń i narzutów, bowiem wszystkich klientów jest w stanie obsłużyć jeden pracownik, natomiast restauracja musi zatrudnić co najmniej kilku kelnerów do obsługi gości na sali.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Zamawianie jedzenia do domu oraz branie go na wynos z lokalu gastronomicznego zostało niejako wymuszone przez panującą pandemię koronawirusa. I choć model take away znany jest od dawna, nigdy nie cieszył się tak ogromną popularnością. Społeczeństwo przekonały korzyści płynące ze spożywania zamówionych potraw w domu, dlatego też nawet w momencie poluzowania restrykcji, ludzie chętnie zamawiali jedzenie na wynos.
Dla wszystkich ważne jest dziś bezpieczeństwo, które tak trudno zachować w pełnych ludzi lokalach. Pomimo stosowania się do wszelkich obostrzeń sanitarnych, w dużej grupie ludzi o wiele łatwiej o zakażenie i to nie tylko popularnym dziś koronawirusem. Dlatego też zamawianie jedzenia na wynos gwarantuje przede wszystkim bezpieczeństwo – klienci ograniczają bowiem do minimum kontakty zarówno pomiędzy sobą, jak i z personelem obsługującym lokal gastronomiczny.
Co będzie dalej?
Dziś większość restauracji wprowadza na stałe model usługowy take away. Jest to doskonałe rozwiązanie w obliczu pandemii, a co więcej szacuje się, że zostanie z nami o wiele dłużej niż koronawirus. Klienci bowiem przyzwyczajają się już powoli do zamawiania jedzenia na wynos, co uważają przede wszystkim za wygodne i bezpieczne.
Dodatkowo nie wiemy dziś, jak sytuacja epidemiczna będzie wyglądała za kilka tygodni czy miesięcy, dlatego też otwierając lokal gastronomiczny dobrze jest oprzeć działalność na modelu usługowym take away. Daje to możliwość zapewnienia klientom najwyższej jakości potraw z zachowaniem wszelkich standardów bezpieczeństwa. Klienci, którzy przekonają się do wysokiej jakości dań serwowanych przez naszą restaurację z pewnością będą zamawiać u nas jedzenie nie tylko w czasach powszechnie panującej epidemii.