Jeśli należysz do osób, które lubią gotować i od dłuższego czasu myślą o swoim własnym biznesie oraz o własnej restauracji, a nie masz dużego doświadczenia czy kapitału na jego otwarcie, to najlepszym wyjściem dla Ciebie będzie franczyza. Franczyza to sposób na prowadzenie firmy pod logiem i szyldem cudzej, ale za to znanej firmy. Prowadząc taką franczyzę korzystasz z wielu przywilejów i korzyści.
Jak zacząć biznes franczyzowy i dlaczego to się opłaca?
Dzięki umowie z franczyzodawcą uzyskasz gotowy model biznesu, pomoc w zakresie promocji, marketingu, księgowości, metod produkcji czy też w znalezieniu odpowiedniego lokalu na biznes, wyposażenie go i uruchomienie. Często duże firmy oferują szkolenia dla franczyzobiorcy oraz jego pracowników. Niewątpliwym plusem franczyzy jest brak konieczności posiadania znacznego kapitału aby rozpocząć działalność.
Jedną z propozycji franczyz w branży gastronomicznej jest franczyza sushi, która na prostych i przejrzystych zasadach da Ci szansę na osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej, wykorzystując znane i sprawdzone rozwiązania.
Nie zastanawiaj się zbyt długo, aby inni Cię nie uprzedzili i otwórz swoją restaurację oraz ciesz się własnym biznesem i zyskami!
Poznaj 5 kroków do sukcesu
5 kroków do sukcesu w biznesie franczyzowym:
1. Po pierwsze: musisz wybrać i rozważyć takie oferty franczyzowe w branży gastronomicznej, które Cię interesują i do których pasujesz zarówno profilem jak i możliwościami finansowymi. Powinieneś przeliczyć, ile własnych środków musisz zaangażować i po jakim czasie, w opcji optymistycznej i pesymistycznej, osiągniesz zadowalające przychody. Musisz pamiętać, że to biznes, który ma działać klika, czy nawet kilkanaście lat. Dlatego tak ważne jest aby robić to, co się lubi i do czego ma się serce, bo wtedy na pewno w ślad za tym przyjdą pieniądze.
2. W kolejnym kroku musisz zadać sobie pytanie czy nadajesz się na franczyzobiorcę. A wiąże się to z tym, że musisz postępować i działać według ściśle określonych zasad i reguł, które narzuca podpisana umowa franczyzowa z franczyzodawcą. Osoby ceniące sobie niezależność biznesową i mające własne pomysły biznesowe, a także takie, które nie potrafią wejść w schematy i standardy postępowania, powinny jeszcze raz przemyśleć działania w ramach franczyzy.
3. Po trzecie: musisz wiedzieć, że w większości przypadków sukcesy z biznesu franczyzowego, ale i nie tylko, mają przedsiębiorcy, którzy osobiście są zaangażowani w osobistą obsługę klienta, zwłaszcza w branży gastronomicznej i handlu detalicznego. Obecność franczyzobiorcy w punktach sprzedaży i restauracjach bezpośrednio przyczynia się do większego zadowolenia klienta z usługi, co skutkuje poleceniami naszych usług swoim znajomym i powrotu klienta. Należy pamiętać, że nasza działalność musi być dochodowa, aby przynosiła zadowolenie z wynagrodzenia za własną pracę. Inwestycja musi się po prostu zwracać.
4. Kolejny, czwarty krok, to wybór odpowiedniej lokalizacji i poznanie kosztu wynajmu i aranżacji lokalu przed przystąpieniem do podpisania umowy franczyzowej. Wybór odpowiedniej lokalizacji dla franczyzowego biznesu jest bardzo ważny. Równie ważne jest też zbadanie, czy nie mamy zbyt dużej konkurencji na danym rynku. Wiadomym bowiem jest, że im mniejsza konkurencja i nasycenie rynku daną usługą tym większe możliwości rozwoju firmy. Jeżeli w Twojej okolicy funkcjonuje wiele firm o podobnym profilu, być może trudno będzie się “przebić” na lokalnym rynku. W przypadku franczyza sushi nie ma takiego niebezpieczeństwa, albowiem jest to nowatorski projekt.
5. Ostatni krok, to poznanie oferty franczyzodawcy. Poznaj odpowiedzi na wszystkie nasuwające Ci się pytania co do zasadności i opłacalności podpisania umowy franczyzowej. Wyjaśnij wszelkie wątpliwości z franczyzodawcą. Jego zadaniem jest też określenie prognoz finansowych zarówno przychodów jak i kosztów. Zapytaj o podręcznik operacyjny, który winien być przedstawiony przed podpisaniem umowy. To w nim zawarte są wszelkie informacje, schematy postępowania, zasady i standardy. Podręcznik obejmuje wszelkie aspekty działalności franczyzowej.