Uwielbiasz gotować, a Twoimi daniami zajada się rodzina i znajomi? Pozostaje zatem otworzyć własną restaurację i zacząć zarabiać dzięki swojej pasji! Wbrew pozorom to wcale nie takie trudne, a dodatkowym ułatwieniem jest otwarcie restauracji w modelu franczyzowym. Sprawdzamy, jak tego dokonać i dlaczego jest to korzystne dla każdego miłośnika kuchni.
Dobry kucharz to skarb
Gotowanie to prawdziwa sztuka, jednak bardzo wielu dobrych kucharzy zwyczajnie przepada – w ich przypadku jest tak samo, jak w przypadku autorów, którzy piszą do przysłowiowej szuflady. Często ich potrawami wręcz zajadają się gości, domownicy czy członkowie rodziny, natomiast wybitny talent kulinarny marnuje się na etacie w branży, która jest zupełnie różna od gastronomii. Tymczasem dobry kucharz to prawdziwy skarb. Wbrew pozorom gotowanie wcale nie jest takie proste – jest to umiejętność łączenia smaków, odkrywania nowych składników i komponowania ich w taki sposób, aby wydobyć z nich to, co najlepsze.
Pasja do gotowania może przerodzić się w coś znacznie więcej, niż tylko przygotowywanie potraw dla siebie i bliskich. Na hobbystycznym gotowaniu można zarabiać i to całkiem nieźle. Dodatkowo wcale nie trzeba być urodzonym przedsiębiorcom, który zna się na wszystkich aspektach prowadzenia działalności gospodarczej. To właśnie tego najbardziej boją się prosperujący kucharze i to hamuje ich rozwój i otworzenie własnej restauracji – formalności i wdrażanie rozwiązań, o których tak naprawdę niewiele wiemy.
Franczyza – doskonałe rozwiązanie
Wszystkim tym, którzy kochają gotowanie, lecz boją się otworzyć własny biznes z nim związany, z pomocą przychodzi franczyza. Czym dokładnie jest model franczyzowy prowadzenie biznesu? Najprościej rzecz ujmując, franczyza zakłada umowę pomiędzy franczyzobiorcą a franczyzodawcą. Franczyzodawca oferuje franczyzobiorcy pomoc w załatwieniu bardzo wielu różnego rodzaju formalności, rozreklamowaniu swojej restauracji, doborze menu, wystroju lokalu.
Franczyzobiorca zobowiązany jest zaś odstąpić franczyzodawcy pewną część wypracowanych zysków. Niemniej jednak franczyzobiorca ogranicza ryzyko niepowodzenia własnego biznesu, gdyż korzysta z gotowego i sprawdzonego pomysłu. W przypadku osób, które uwielbiają i potrafią gotować, otwarcie restauracji w formie franczyzy jest najlepszym możliwym rozwiązaniem. Kucharz-hobbysta, jako franczyzobiorca, wnosi coś niezwykle ważnego – talent oraz pomysły na rozwój biznesu. Zyskuje natomiast pomoc w sprawach, które są dla niego często barierą w rozpoczęciu i dalszym prowadzeniu działalności gospodarczej.
Franczyza? Co wybrać?
Każdy, kto myśli o założeniu własnej restauracji w modelu franczyzowym, powinien wybrać Sushi World. Dlaczego? Przede wszystkim jest to znana marka, dzięki czemu będziemy działać pod rozpoznawalnym szyldem. Jest to niezmiernie istotne w kontekście pozyskania klienta, który po spróbowaniu naszych dań, nie będzie chciał jeść nigdzie indziej. Co więcej, Sushi World oferuje to, co zostało wspomniane powyżej, czyli pomoc przy zakładaniu i rozkręcaniu własnego biznesu. Franczyzobiorca nie zostaje sam, gdy na horyzoncie pojawiają się jakiekolwiek problemy.
Restauracje Sushi World oferują jedzenie głównie w modelu take-away, czyli na wynos. Jest to odpowiedź na potrzeby społeczeństwa, dlatego tak dobrze przyjmuje się wśród lokalnych klientów. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż przygotowaniem sushi zajmuje się coraz więcej osób, także hobbystycznie. Dlatego nawet ci, którzy dotychczas nie mieli do czynienia z przygotowywaniem tego typu dania, mogą śmiało spróbować swoich sił w Sushi World. Ważne, że są obyci z kuchnią i potrafią się w niej sprawnie poruszać, oczywiście nie tylko dosłownie. Menu można bowiem dostosować do potrzeb i umiejętności właściciela restauracji, tak aby gotowanie nadal było pasją, a nie przykrą koniecznością.